fbpx

15
јун

Kako šumski zdravstveni turizam može da sačuva zdravlje nacije

Šumski zdravstveni turizam čuva zdravlje nacije

 

Međunarodna banka za obnovu i razvojocenila je još 2004. godine da je šumski ekosistem najpotpuniji ekosistem na Zemlji (kopno, obradive površine, šume, gradovi, mora, reke, polarna područja, ostrva i planine).

Osim osnovnog proizvoda, od drveta se dobijaju i prirodniili prerađeni proizvodi koji doprinose poboljšanjuzdravlja i opšteg blagostanja ljudi.

Fitoncidi

Kroz evoluciju, drveće je razvilo jedinstven hemijski odbrambeni sistem koji se zasniva na naprednim funkcionalnim molekulima. Ti molekuli su veoma bogati bioaktivnim i zaštitnim supstancama koje se smatraju prirodnim antibioticima, antioksidansima, antikanceroidima i estrogenima. Takvi proizvodi koriste se kao aditiviu farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Iako su proizvedeni od drveta, smatraju se nedrvnim proizvodima. Tržišna vrednost nedrvnih proizvoda u Evropi procenjuje se na 2,3 milijarde evra, dok je vrednost socijalnih, ekoloških i biosferičnih usluga 619 miliona evra.

Uticaj šume na imunitet

U jednom istraživanju koje je proučavalo isceljujući efekat šume na ljudski imuni sistem, meren je nivo limfocita u krvi ispitanika pre i posle boravka u šumi. Rezultatisu pokazali da jedan dan proveden u šumi značajno utiče na povećanje nivoa limfocita u krvi, dok, na primer, jednodnevna poseta gradu nema nikakav uticaj na limfocite. Štaviše, boravak u šumi jednom mesečno omogućava održanje povišenog nivoa limfocita ukrvi, jer blagotvorni učinak šumskog kupatila traje do 30 dana.

Na osnovu ovih rezultata došlo se do zaključka da šuma izuzetno povoljno deluje na čovekov imuni sistem. To otkriće je autor Quing (2010) izneo kao jedino do tada objavljeno.Terapeutska funkcija prirode doprinosi razvoju well-being turizma, tako što utiče na eliminisanje stresa, razdražljivosti, poboljšanje koncentracije i zdravlja ljudi.

Zelene učionice u školi

U Švedskoj, na primer, već godinama unazad razvija se mreža takozvanih terapijskih bašta. Finska, Švedska i Norveška su uvrstile šume u redovan školski program kao deo zelene učionice.

Prema izveštajima Ministarske Konferencije za zaštitu šuma u Evropi, u 2015. godini je 25% evropskih zemalja izvestilo EU o donošenju odluka i usvajanju amandmana koji se odnose na promociju i korišćenje nedrvnih proizvoda i usluga.

Island je trenutno jedina evropska zemlja koja je usvojila prvi pravni propis u oblasti nedrvnih proizvoda i usluga, a odnosi se na savremeno rukovođenje šumama.

Lepota šume i zdravlje

Estetska funkcija šuma takođe deluje pozitivno na ljudsko zdravlje i blagostanje. Istraživanje koje se bavilo delovanjem akustičnih snimaka šume na ispitanike, pokazaloje da većina ispitanika pozitivno ocenjuje zvukove šume i da zvučni efekat šume blagotvorno i terapeutski deluje na ljudsku psihu.

Rezultati istraživanja o uticaju šume na čoveka, a čiji je glavni cilj bio da se razvije model šumskog turističkog proizvoda, pokazali su daje šuma idealno okruženje i resurs za razvoj well-being turizma i inovativnih šumskih turističkih proizvoda.

 

Izvor Studije: ŠUMSKI WELL-BEING TURISTIČKI PROIZVOD – PRIMER SHINRIN-YOKU, OBEDSKA BARA, SRBIJA, Darija Cvikl, Ph.D student, Faculty of Tourism Studies – Turistica, University of Primorska

 

Dr Milan Popović

Doktor medicine na specijalizaciji psihijatrije, RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom

www.epsihijatar.net

You are donating to : Asocijacija prirodne i šumske medicine

How much would you like to donate?
30 $ 40 $ 50 $
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...