fbpx

07
нов

Šume Srbije kriju veliko blago: šta je šumska i prirodna medicina i koje su njene magične moći

 

Nova granu medicine koja vas uči da budete aktivniji, opušteniji, da kontrolišete stres i da smanjite rizik od nastanka bolesti, koje su posledica nezdravih životnih stilova, jeste prirodna i šumska medicina (Sokolska planina, Rožanj).

Ova grana medicine zove se „prirodna i šumska medicina”. Ona ispituje na naučnoj osnovi uticaj boravka u šumi i drugih modernih i tradicionalnih pravaca u medicini i psihoterapiji na ljudsko zdravlje.

 

 

Shinrin yoku (kupanje u šumskom vazduhu) je tradicija zdravih životnih stilova Japana. Termin „Forest medicine” -„Šumska medicina”, uveden je u Japanu 2006. godine, naredne godine i u Engleskoj, a od 2009. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard.

„Shinrin yoku trip” praktikuje se u Japanu od 1981. godine i predstavlja preventivnu proceduru. Šume prekrivaju preko 65 posto površine Japana, pa je ova metoda dobila ogromnu popularnost. Od 1981. kupanje u šumskom vazduhu postaje svetski trend.

Kupanje u šumskom vazduhu, kao jedan od programa šumske medicine, pripada oblasti komplementarne medicine i predstavlja preventivne terapijske modalitete koji imaju višestruko pozitivan uticaj na zdravlje ljudi i kvalitet života.

Početkom 2000-tih sprovedeno je istraživanje Ministarstva za poljoprivredu Japana, koje je pokazalo velike pozitivne efekte boravka u šumi na ljudsko zdravlje. Utvrđeno je pozitivno dejstvo na mentalno zdravlje i kontrolu stresa. Kupanje u šumskom vazduhu smanjuje štetnu aktivnost mozga, smanjuje krvni pritisak i relaksira celo telo. Povećava se aktivnost NK ćelija ubica i aktivnost antikancerskih proteina. Ovi pozitivni efekti mogu trajati i do 30 dana nakon boravka u šumi.

 

 

Naučno dokazani efekti šumske medicine su:

Poboljšanje imunog sistema
Smanjenje krvnog pritiska
Smanjeni nivoa stresa
Poboljšanje raspoloženja
Smanjenje anksioznosti i depresije
Poboljšanje pažnje, koncentracije i pamćenja
Ubrzan oporavak nakon bolesti
Bolji san

 

Najbolje šume za izvođenje Shinrin yoku (kupanje u šumskom vazduhu), šumsku i prirodnu medicinu nalaze se na Sokolskim planinama (Rožanj i Mačkov kamen). Sokolska planina bogata je šumama i ostalim prirodnim resursima koji su neophodni za prevenciju, očuvanje i unapređenje zdravlja.

 

Dr Milan Popović

Doktor medicine na specijalizaciji psihijatrije, RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom

www.epsihijatar.net

 

You are donating to : Asocijacija prirodne i šumske medicine

How much would you like to donate?
30 $ 40 $ 50 $
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...