fbpx

21
апр

Kako nas šuma i fitoncidi štite od mnogih bolesti

Drveće i biljke luče fitoncide koji pozitivno deluju na mozak i mentalno zdravlje, kao i na naš imunitet.

 

Poslednjih godina naučnici su došli do zapanjujućih otkrića o aplikaciji različitih lekova, uključujući hormone i vakcine kroz nos. Naučnici tvrde da je intranazalni put apliciranja lekova i drugih supstanci, putem čula mirisa, najbolji način da hemijske materije dođu direktno do mozga i krvi.

Fascinantno je da nazalno davane supstance, uključujući pare biljnog porekla, lako dolaze do mozga i sstemske cirkulacije. Priroda i šume stvaraju velike količine hemijskih materija koje deluju sinergijski i lako dolaze do mozga kroz nos, dovodeći nas u mentalni i fizički balans. Biljke i drveće oslobađaju nekoliko desetina i stotina korisnih materija koje deluju direktno na naš organizam putem nosa i čula mirisa. Hemijske materije koje luče biljke, čak i ako ne osećamo njihov miris, poboljšavaju naše fizičko i mentalno zdravlje i štite nas od bolesti. Te hemijske materije nazivaju se fitoncidi.

Kako fitoncidi deluju?

Neke pojedinačne komponente fitoncida stimulišu, dok druge umiruju naš mozak i telo. Šetnja šumom i kupanje u šumskom vazduhu (shinrin-yoku) deluju stimulativno ili sedativno na mozak i štite ga od brojnih štetnih faktora. Eksperimentalne studije pokazale su da fitoncidi koje stvaraju biljke i drveće u šumi, smanjuju stvaranje hormona stresa (kortizol), smanjuju anksioznost i depresiju i povećavaju prag za nastanak bola. Udisanje aromatičnih biljnih jedinjenja pojačava imuni sistem.

Do čega dovode fitoncidi?

Povećana koncentracija fitoncida u vazduhu dovodi do povećanog stvaranja proteina koji se bori protiv ćelija raka u našem telu. Usled dejstva fitoncida, povećava se i broj ćelija ubica (NK ćelije). Kada smo izloženi virusima (npr. gripu, prehladi) i drugim infektivnim agensima, dolazi do povećanja NK ćelija koje nas štite od bolesti. Osobe koje imaju veći broj NK ćelija otpornije su na mnoge bolesti.

Trebalo bi istaći rad lekara, Dr King Li, sa Medicinskog fakulteta u Tokiju. Dr Li je kroz naučnu studiju dokazao da ubacivanjem aromatičnih fitoncida u hotelske sobe sa turistima, dolazi do smanjenja stresa i povećavanja aktivnosti NK ćelija u odnosu na kontrolne dane. Dr Li je pokazao da kupanje u šumskom vazduhu (šetnja šumom dva puta na dan po 2 kilometra) pojačava aktivnost i broj NK ćelija. Povećani broj NK ćelija zadržava se mesec do dva dana posle šetnje. Dejstvo fitoncida na naše telo i um je dugotrajno, čak i kratke šetnje šumom podižu naš imunitet danima.

Drveće i biljke luče aromatične hemikalije (fitoncidi) koje pozitivno deluju na mozak i mentalno zdravlje, kao i na naš imunitet.

 

Dr Milan Popović

Doktor medicine na specijalizaciji psihijatrije, RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom

www.epsihijatar.net

 

You are donating to : Asocijacija prirodne i šumske medicine

How much would you like to donate?
30 $ 40 $ 50 $
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...