fbpx

šumsko kupanje Rožanj
24
окт

Šumsko kupanje je izvor vašeg zdravlja. Evo kako i gde ga možete praktikovati.

Dobro je poznata stvar da se svi osećamo veoma lepo u prirodi. Znamo to vekovima. Zvuci šume, miris drveća, sunčeva svetlost koja se probija kroz lišće, svež i čist vazduh – pružaju nam osećaj udobnosti. Oni nam smanjuju stres i zabrinutost, pomažu nam da se opustimo i da jasnije razmišljamo. Boravak u prirodi vraća nam raspoloženje, energiju i vitalnost, osvežava nas i podmlađuje.

Ali, kako tačno definisati taj osećaj koji je tako teško pretočiti u reči? Ja sam naučnik, a ne pesnik. I već dugi niz godina bavim se naukom koja je u osnovi tog osećanja.

U Japanu vežbamo nešto što se naziva šumsko kupanje ili šinrin-joku. Shinrin na japanskom znači „šuma“, a joku znači „kupka“. Dakle, shinrin-ioku znači kupanje u šumskoj atmosferi ili konzumiranje šume kroz naša čula.

Ovo nije vežbanje, ni pešačenje, ni trčanje. Jednostavno je boravak u prirodi, povezujući se s njom putem čula vida, sluha, ukusa, mirisa i dodira. Šinrin-joku je poput mosta. Otvarajući naša čula, on premošćuje jaz između nas i sveta prirode.

Nikada nismo bili toliko udaljili od prirode. Do 2050. godine predviđanja su da će preko 66% svetske populacije živeti u gradovima. Prema studiji koju je sponzorisala Agencija za zaštitu životne sredine, prosečnan čovek provodi 93% svog vremena u zatvorenom prostoru.

Ali dobra vest je da čak i malo vremena provedenog u prirodi može imati velikog uticaja na naše zdravlje. Dvosatno šumsko kupatilo će vam pomoći da se odvojite od tehlogije i opustite. Odvojiće vas od problema i stresa i učiniti zdravim, srećnim i opuštenim. Brojne sprovedene studije pokazale su da šinrin-joku doprinosi poboljšanju psihičkog i fizičkog zdravlja.

Pa, kako se kupati u šumi?

Sokolske planine Rožanj šumska i prirodna medicina i psihoterapija

Sokolske planine Rožanj – prirodna i šumska medicina i psihoterapija

Prvo pronađite mesto. Obavezno ostavite telefon i kameru iza sebe. Hodajte besciljno i polako. Ne trebaju vam uređaji. Neka vam telo bude vodič. Slušajte kuda vas želi odvesti. Pratite vaš čulo mirisa i nos. I ne žurite. Nije važno ako nigde ne stignete. Nemate cilj ka kojem idete. Uživate u zvukovima, mirisima i prizorima prirode i puštate šumu da uđe u vas.

Ključ za otključavanje snage šume je u pet čula. Neka priroda uđe kroz vaše uši, oči, nos, usta, ruke i noge. Slušajte kako ptice pevaju i vetar šumi kroz lišće drveća. Razgledajte zelenilo drveća i sunčevu svetlost koja se probija kroz grane. Osetite miris šume i udahnite prirodnu aromaterapiju fitoncida. Okusite svežinu vazduha dok duboko udišete. Stavite ruke na deblo drveta. Lezite na zemlju. Osetite, udišite, pijte ukus šume i oslobodite taj osećaj radosti i smirenosti. Ovo je vaše šesto čulo, novo stanje uma. Sad ste se povezali sa prirodom. Prešli ste most na putu do sreće.

Kada je reč o pronalaženju smirenosti i opuštanja, ne postoji jedinstveno rešenje – ono se razlikuje od osobe do osobe. Važno je pronaći mesto koje vam odgovara. Ako volite miris vlažnog tla, najviše ćete se opustiti tamo gde to omogućuje prirodni pejzaž. Tada će efekti šume biti snažniji. Možda imate mesto na selu koje vas podseća na detinjstvo ili srećna vremena u prošlosti. Ovakva mesta biće posebna i vaša veza sa njima biće jaka.

Kad ste cele nedelje zauzeti na poslu, može vam biti veoma teško da usporite sopstveni ritam. Možda ste bili toliko užurbani da ne možete da smirite telo i um. Šetnja sa vodičem koji je obučeni šumski terapeut može vam pomoći da se osećate prijatnije i pronađete pravo okruženje koje odgovara vašim potrebama. U jednoj od mojih omiljenih šuma na Sokolskim planinama blizu Rožnja, program šumske terapije uključuje šetnje sa vodičem. Lekari su vam na raspolaganju da procene vaše zdravlje. Kada stignete u šumu, lekar vas pregleda i dobijate psihološki upitnik koji je potrebno da uradite. Tada terapeut izrađuje najbolji plan hodanja za vas.

Ali podjednako je lako šetati kroz šumu i bez vodiča. U šumi možete raditi mnogo različitih stvari koje će vam pomoći da se opustite i povežete sa prirodom. Evo nekih stvari koje ljudi rade: šetaju šumom, bave se jogom, jedu u šumi, meditiraju, rade vežbe disanja, izvode aromaterapiju, imaju časove umetnosti, pevanja, posmatraju biljke, bave se istočnjačkim veštinama i treniraju. Nije važno koliko ste fizički spremni ili ne. Shinrin-ioku je pogodan za bilo koji nivo fitnesa.

Možete se kupati u šumi bilo gde u svetu – gde god ima drveća; leti i zimi; po kiši, suncu ili snegu. Jednom kada naučite kako se to radi, shinrin-ioku možete raditi bilo gde. Potražite mesto gde ima drveća, i krenite!

Idealno mesto za šumsko kupanje je Sokolska planina kod mesta Rožanj.

 

Dr Milan Popović

Doktor medicine na specijalizaciji psihijatrije, RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom

www.epsihijatar.net

You are donating to : Asocijacija prirodne i šumske medicine

How much would you like to donate?
30 $ 40 $ 50 $
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...