fbpx

20
апр

Asocijacija Forest – ko smo mi i po čemu smo posebni

Zdravlje je najveće bogatstvo, rekao je jednom davno čuveni Ciceron, najsvestraniji um antičkog Rima, filozog, pravnik, književnik i državnik.

Brojni su faktori savremenog doba koji ne samo da narušavaju fizički, mentalni i duhovni aspekt zdravlja, izazivajući ozbiljne bolesti, već dovode i do poremećaja u skladnom funkcionisanju pojedinca i društva u celini. Narušeno zdravlje u bilo kom segmentu, dovodi do disbalansa, čineći nas nesrećnim i neproduktivnim.

Zdravlje je ono što svima bar pomalo nedostaje. To je stanje fizičkog, mentalnog i duhovnog blagostanja i harmonije. Balans unutar čoveka i ravnoteža između čoveka i prirode.
Svi aspekti zdravlja – mentalno, fizičko i duhovno, uzajamno su povezani i međusobno zavisni. Nema dobrog telesnog zdravlja bez mentalne, emocionalne i duhovne ravnoteže i mira, niti psihičke stabilnosti i osećaja sreće bez očuvanog fizičkog zdravlja. Fizička aktivnost, kvalitetan san, pravilna ishrana, čist vazduh i voda, svetlost i odsustvo stresa direktno utiču na naše zdravlje. Očuvana priroda iz koje smo nastali, jedan je od bitnih faktora sveukupnog zdravlja čoveka.Naša misija je da očuvamo i unapredimo zdravlje svih ljudi, kroz integrativni pristup, upotrebom dostignuća moderne medicine, psihologije, psihoterapije i drevnih tradicionalnih metoda. Cilj nam je i da sačuvamo zdravu životnu sredinu, kao preduslov zdravlja čoveka i spojimo čoveka sa zdravim prirodnim okruženjem. Jedino u zdravom simbiotskom odnosu čoveka i prirode krije se izvor zdravlja, sreće i blagostanja čovečanstva.

Mi smo Asocijacija prirodne i šumske medicine – Forest. Funkcionišemo i organizovani smo po principu udruženja građana.

Asocijacija Forest osnovana je radi ostvarivanja ciljeva u oblasti prevencije, očuvanja i unapređenja fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja mladih i starijih osoba, kao i radno sposobnog stanovništva.

Naši ciljevi su: podizanje kvaliteta života mladih, radno-sposobnih i osoba u trećem dobu; pozitivna zdravstvena motivacija pojedinaca i grupa kroz edukacije, organizovanje radionica, seminara, kongresa; pisanje publikacija koje imaju za cilj formiranje zdravog načina života, zdravih životnih navika i pozitivnih obrazaca razmišljanja i ponašanja. Radimo na promociji i sprovođenju mera očuvanja i unapređenja zdravlja u Srbiji i šire, kroz razmenu različitih znanja i iskustava među članovima i poslovnim saradnicima.

Asocijacija Forest svoje ciljeve ostvaruje u oblasti humanističkih i medicinskih nauka, prirodne, šumske medicine, psihologije, psihoterapije, meditacije, ishrane ali i srodnih oblasti.
Našu misiju ostvarujemo organizovanjem edukacija, radionica, seminara, kongresa, konferencija, publikacija o medicini, prirodnoj i šumskoj medicini, psihoterapiji, meditaciji, ishrani i psiho-fizičkom zdravlju kao načinu očuvanja, prevencije i unapređenja zdravlja.

Fokusirani smo na programe za smanjenje stresa, kao jednog od glavnih uzročnika svih oboljenja kod svih starosnih struktura. Naša misija je i rešavanje psihofizičkih zdravstvenih problema, kod mladih i radno-sposobnog stanovništva kroz individualan i grupni rad u šumskom i izvanšumskom okruženju, kao i podizanje motivacije, produktivnosti i radne funkcionalnosti.
Promovišemo i sprovodimo naučna istraživanja, projekte i širenje saznanja o zdravlju i načinima za unapređenje istog. Širimo znanje putem publikacija, časopisa, dokumenata, veb sajta Udruženja, društvenih mreža, vebinara i seminara.

Radimo na uspostavljanju saradnje sa lekarima, psiholozima, psihoterapeutima, nutricionistima, drugim udruženjima i organizacijama i stručnjacima svih profila, kako bi unapredili naš rad i poboljšali zdravlje ljudi.

Jedan od brojnih naših ciljeva je uspostavljanje veza i kontakata, stručne i poslovne saradnje sa sličnim udruženjima u zemlji i svetu.

Ono po čemu se razlikujemo od drugih jeste naš jedinstven pogled na zdravlje i integrativni pristup u rešavanju zdravstvenih problema, očuvanja i unapređenja zdravlja. Gradimo zdravu sponu između čoveka i prirode, kroz jedan od mnogobrojnih segmenata našeg delovanja, koji nazivamo Šumska terapija i psihoterapija.

Integrisali smo, na naučnim principima šumsku terapiju, fizičku aktivnost, meditaciju i psihoterapiju u jedan zdrav okvir koji daje odlične rezultate u prevenciji stresa, očuvanju i unapređenju zdravlja.

Tradicija koja se u drevnom Japanu nazivala „Shinri-ioku“, ili tzv. kupanje u šumskom vazduhu i dalje je najefikasniji prirodni metod za jačanje imuniteta i smanjenje stresa. Šetnja šumom i kupanje u šumskom vazduhu dovode do jačanja imuniteta kod ljudi i sprečava pojavu raka i drugih hroničnih bolesti.

Šumsko drveće i ostale biljke u šumi u vazduh ispuštaju fitoncide i negativne jone. Fitoncidi su antimikrobna organska jedinjenja koja uništavaju viruse, bakterije i gljivice. Hodajući šumom udišemo fitoncide što dovodi do značajnog poboljšanja zdravlja. Naučna istraživanja pokazala su da šuma pozitivno deluje na hormone u telu. Aromatični mirisi koje proizvodi drveće u šumi povezani su sa antiinflamatornim, antitumorskim i drugim korisnim uticajima na mozak. Šetnja kroz šumu podstiče kreativnost i priziva pozitivne misli, pojačava pažnju, koncentraciju i pamćenje, poboljšava raspoloženje, što je vrlo važno za fizičko i psihičko zdravlje.

Inspirisani postojećim rešenjima i benefitima, integrisali smo modernu psihoterapiju i majndfulnes meditaciju, kao i fizičku aktivnost u ovaj drevni japanski metod i tako postigli još veći i dugotrajniji pozitivni efekat na mentalno, fizičko i duhovno zdravlje ljudi. Razgovori sa psihoterapeutom i majndfulnes psihoterapija u šumi, na čistom vazduhu, prepunom fitoncida i negativnih jona, dovode naše telo i um u stanje ravnoteže.

Spoj tradicije i moderne terapije u prelepom šumskom ambijentu jeste privilegija svih naših članova.

Uz Asocijaciju Forest živimo bolje, duže, srećniji smo i uspešniji u svim segmentima života.

 

Dr Milan Popović

Doktor medicine na specijalizaciji psihijatrije, RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom

www.epsihijatar.net

 

You are donating to : Asocijacija prirodne i šumske medicine

How much would you like to donate?
30 $ 40 $ 50 $
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...