fbpx

12
мај

Naučna studija pokazuje da šetnja šumom značajno smanjuje anksioznost

Psihološki benefiti šetnje šumom – šuma smanjuje anksioznost

2018. godine sprovedena je naučna studija koja je imala za cilj da razjasni psihološki korisne efekte kratkih šetnji šumskim područjima. Pored toga, cilj studije bio je da se ispita povezanost šetnje sa psihološkim efektima šume na anksioznost. Petsto osamdeset i pet učesnika (prosečne starosti 21,7 ± 1,6 godine) dobilo je uputstva da 15 minuta hoda unapred određenim stazama kroz šume (test) i gradske (kontrolne) oblasti. Za potrebe Studije korišćen je Profile of Mood State (POMS) upitnik i State-Trait Anxiety upitnik anksioznosti.

Rezultati Studije dokazali su da šetnja šumom smanjuje negativna raspoloženja „depresija-utučenost“, „napetost-anksioznost“, „ljutnja-neprijateljstvo“, „umora“ i „zbunjenosti“ i poboljšala pozitivno raspoloženje učesnika „energija“ u poređenju sa šetnjom gradskim područjima.

Pronađena je značajna korelacija između nivoa anksioznosti učesnika i njihovih promena na subskali „depresija-potištenost“ POMS testa, nakon šetnje šumskim područjima. Veće smanjenje osećaja „depresije-potištenosti“ nakon šetnje šumskim područjima primećeno je kod učestika Studije sa visokim nivoom anksioznosti u odnosu na one sa normalnim i niskim nivoima anksioznosti. Ova Studija pokazala je značajnu psihološku korist od šetnje šumskim područjima.

Studija je potvrdila da šetnja šumom značajno smanjuje anksioznost i strah.

 

Studija: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6313311

 

Dr Milan Popović

Doktor medicine na specijalizaciji psihijatrije, RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom

www.epsihijatar.net

You are donating to : Asocijacija prirodne i šumske medicine

How much would you like to donate?
30 $ 40 $ 50 $
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...